Dünyamız üzerinde milyonlarca ağaç ve ağaç türleri mevcut. Büyüklerimiz, okullarda öğretmenler her zaman bizlere ormanlar ve ağaçlar bizim Akciğerimiz Ormanlarımıza, ağaçlarımıza sahip çıkalım derlerdi. Ağaçlarımız bizler için en önemli oksijen kaynağı Peki, hangi ağaç türleri oksijen üretiyor?
Dünya üzerinde yapılan araştırmalar bizlere gösteriyor ki; 5 ağaç türü en önemli oksijen üreten ağaç türleri; Bunlar;
Akçaağaç
Kayın Ağaçları
Gerçek Köknar Ağaçları
Ladin Ağaçları
Douglas-Köknar Ağaçları
Hep beraber bu ağaçlara ve özelliklerine bakalım. Çünkü oksijen tüm canlıların hayat kaynağının temeli.
AKÇAAĞAÇ:
Dünyada yaklaşık 125 akçaağaç türü bulunmaktadır. Kuzey Amerika'ya özgü 12 tür olmasına rağmen, bunlar en sık görülen beş türdür: şeker akçaağaç, kırmızı akçaağaç, gümüş akçaağaç, boksör ve büyük yapraklı. Akçaağaç yaprak döken bir ağaçt türüdür, bu nedenle renkli yaprakları sonunda düşer ve ağaç kış aylarında uykudadır. Oksijen üretimi ile ilgili olarak, örneğin olgun bir gümüş akçaağaç, bir günde iki kişiye yetecek kadar oksijen yayabilir. Aynı gün gümüş bir akçaağaç topraktan yaklaşık 100 galon su tüketebilir ve bunu atmosfere dağıtabilir. Bir yıl içinde gümüş bir akçaağaç yaklaşık 48 pound karbondioksit almaktadır.
KAYIN AĞAÇLARI:
Kuzey Yarımküre boyunca 10 ila 13 kayın türü vardır. En yaygın bilinen türler, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Amerikan Kayını ve Avrasya'ya özgü Avrupa Kayını'dır. Tıpkı bir akçaağaç gibi, bir kayın ağacı da yaprak dökendir; bu nedenle, renkli yaprakları sonunda dökülecek ve ağaç kışın uykuda kalacaktır. Bir kayın ağacı bir saat içinde 5,5 pound karbondioksit alabilir. Aynı saat içinde bir kayın ağacı 3,75 libre oksijen salabilir. Bu, yılda 10 kişiye oksijen sağlamak için yeterlidir.
Gerçek Köknar Ağaçları:
Hepsi yaprak dökmeyen ağaçlar olan 40'tan fazla gerçek köknar türü vardır. Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey ve Orta Amerika'ya özgü bir ağaç türüdür. Gerçek bir köknarın benzersiz bir özelliği, dallara bağlanan vantuz gibi görünen iğnelerinin tabanlarıdır. Bu iğneler dallardan ayrıldığında, geride gözle görülür dairesel girintiler bırakırlar. Noel ağacı çiftliklerinde birkaç gerçek köknar türü yetiştirilir ve daha sonra evlerin içinde geçici olarak sergilenmek üzere hasat edilir. Bir dönüm Noel ağacı, 18 kişinin ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını verebilir. Aynı dönümlük Noel ağaçları yılda yaklaşık 500 pound karbondioksit alacaktır.
LADİN AĞAÇLARI: Hepsi yaprak dökmeyen ağaçlar olan yaklaşık 40 ladin türü vardır. Kuzey Yarımküre'deki tipik olarak daha soğuk bölgelere özgüdürler. Bir ladin ağacının yaprakları iğneler gibidir (iğne yapraklı bir ağacın özelliği) ve dallardan çıkıntı yapan odunsu mandallara tutturulmuştur. Oksijen üretimi açısından, örneğin olgun bir kısa iğneli Norveç ladini, bir kayın ağacından %58 daha fazla O2 yayabilir. Aslında, bir Norveç ladini yılda 260 gün fotosentez yapabilirken, bir kayın yılda sadece 176 gün fotosentez yapabilir.
Douglas-Köknar Ağaçları: Hepsi yaprak dökmeyen ağaçlar olan yaklaşık altı köknar ağacı türü vardır. Doğu Asya ve Batı Kuzey Amerika'ya özgüdürler. Bir Douglas-köknar ağacının yaprakları iğne gibidir (iğne yapraklı bir ağacın özelliği) ve doğrudan dallarından çıkmaktadır. Her iğne tek başına taşınır ve tabanında küçük bir sap bulunur. Bir Douglas-köknarı herdem yeşil olduğundan, yıl boyunca fotosentez yapabilir ve O2 yayabilir. Bir köknarın iğneleri, aşırı su kaybını durduran koruyucu bir tabaka ile kaplıdır. Unutmayalım bizlere ve gelecek nesillerimiz için daha temiz ve güzel bir gelecek bırakmak için tüm canlıların oksijeni olan ağaçlarımız ve ormanlarımızı koruyup, sahip çıkalım.