Yatırım Teşviklerinden yararlanacak firmaların, ÇED Belgesi alması gerekiyor.
Yatırım Teşviklerinden yararlanacak firmaların, ÇED Belgesi alması gerekiyor.
ÇED Belgesi, bilindiği üzere birçok sektör de faaliyet gösteren firmaların faaliyetleri doğrultusunda, faaliyete geçmeden önce alması gereken zorunlu bir belgedir. ÇED Belgesinin alınması iş ve işlemlerinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından süreç takipleri yapılmaktadır.
Yapılacak olan faaliyetin özelliklerine göre değişen ve alınması gereken belgeler;
- ÇED Olumlu Belgesi, - ÇED Kapsam dışı yazısı, - ÇED Gerekli Değildir kararı, gibi belgeleridir.
Yatırım Teşvik Belgesi kullanarak yapmak istediğiniz yatırım doğrultusunda, faaliyetinizin çevreye olan etkisi, çevre üzerinde oluşturduğu yan etkileri gibi konular irdelenerek hangi kapsamda belge alınması gerektiği belirlenir.
YATIRIM TEŞVİKLERİ KAPSAMINDA
ENERJİ YATIRIMLARI
Güneş Enerji Santrali (GES)
Hidroelektrik Elektrik Santrali (HES)
Rüzgar Enerji Santrali (RES)
Bio Elektrik Santrali (BES)
MADEN YATIRIMLARI
I. Grup Madenler: (a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl. (b) Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar.
II.Grup Madenler: Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan Agrega, mıcır veya öğütülerek kullanılacak kayaçlar.Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.
III.Grup Madenler: Deniz, göl, kaynak suyundan elde edilecek eriyik halde bulunan tuzlar, karbondioksit (CO2) gazı (jeotermal, doğal gaz ve petrol alanları hariç).
IV.Grup Madenler: Kaolen Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, İllit, Vermikülit, Allofan, İmalogit, Klorit, Sepiyolit, Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunların karışımı killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Şap), Halit, Sodyum, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, İyot, Flor, Brom ve diğer tuzlar, Bor tuzları (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diğer Bor mineralleri), Stronsiyum tuzları (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit, Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen, Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit ve bileşiminde en az %80 SiO2 ihtiva eden Kuvars kumu, Feldispat (Feldispat ve Feldispatoid grubu mineraller), Mika (Biyotit, Muskovit, Serisit, Lepidolit, Flogopit), Nefelinli Siyenit, Kalsedon (Sileks, Çört).Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı , Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist,Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay, Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Şelit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (İlmenit, Rutil), Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Berilyum, İndiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum.
VI.Grup Madenler: Radyoaktif Mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.
Kısaca,
OTEL, KONUT/TOPLU KONUT, TURİZM, KİMYASAL MADDE VE ÜRÜNLERİ İMALATI, DEMİR METAL İŞLEME, TEKSTİL, HAYVANCILIK, MOBİLYA, İNŞAAT, ATIK VE GERİ KAZANIM TESİSLERİ, KÂĞIT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ, BARAJ İNŞAATI, SULAMA GÖLETLERİ, HAYVANCILIK, MADENCİLİK vb. olmak üzere hemen hemen her sektörün çevresel etki değerlendirme sürecine tabi olup olmadığı değerlendirilmelidir.